Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Demir III Hidroksit Polimaltoz kompleksi, folik asit’tir. Çeşitli nedenlere bağlı vücuttaki demir eksikliğinde ve bu eksikliğin sebep olduğu kansızlığın (anemi) tedavisi ve önlenmesinde; VEGAFERON FORT ayrıca emziren veya gebe kadınlarda demir ve folik asit gereksiniminin giderilmesi için uygulanmaktadır.

 

VEGAFERON FORT film tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. Sizde ilacın etken maddesine veya diğer bileşenlerden birine geçmişte bir hassasiyet durumu geliştiyse; bu durumu VEGAFERON Fort almadan önce mutlaka hekime bildirmelisiniz.
  2. Hamilelik döneminde  ve emzirme dönemlerinde doktorunuzla görüşmeden kullanmayınız. Bu dönemlerde VEGAFERON Fort kesinlikle hekim gözetiminde kullanılmalıdır.
  3. Akdeniz anemisi başta olmak üzere diğer demir eksikliği dışında gelişen hemolitik kansızlıkta;  kurşun anemisi, sidero-akrestik anemide (demir kullanım bozukluklarında) ; demir yüklenmesi (hemokromatozis, kronik hemolizis) vakasında;  iltihaplı eklem  romatizması, HIV hastalığı veya ağır derecede böbrek yada karaciğer rahatsızlıklarında; VEGAFERON Fort kullanmamalıdır.
  4. Alkol bağımlılığınız veya midenizde ülser var ise ya da bağırsaktan demir emilimini bozan bir rahatsızlığınız var ise; bu ilacı kullanırken dikkatli olunması gerektiğinden VEGAFERON Fort‘la tedaviye başlamadan önce doktorunuzla bu konuları görüşünüz.
  5. VEGAFERON Fort, kalsiyum ilaçlarıyla, sütlü mamüllerle ve Levotroksin etken maddeli ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. kalsiyum ilaçları ve sütlü mamüllerle VEGAFERON Fort kullanımı arasında mutlaka 2 saatlik bir aralık, Levotroksin’le VEGAFERON Fort alımı arasında 4 saatlik bir aralık olmalıdır.

 

VEGAFERON FORT film tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz VEGAFERON Fort ilacı  nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz.
  2. İlacınızın her bir dozunu yemek esnasında ya da yemekten hemen sonra bir bardak suyla yutunuz.
  3. Bebekler ve çocuklarda kullanılmamalı, ilacın damla formu kullanılmalıdır.
  4. Erişkinlere tavsiye edilen günlük olağan doz: günde 2 tablet VEGAFERON Fort’dur. Ancak hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde bu doz günde iki kere 2 tablete çıkarılabilir.
  5. VEGAFERON Fort’u doktorun size söylediği süre boyunca kullanmanız çok önemlidir.  Hatta demir depolarının dolması için demir eksikliğine bağlı semptomların kaybolmasından sonraki 1 aylık süre boyunca kullanmaya devam etmeniz gereklidir.

VEGAFERON FORT film tablet’in Olası Yan Etkileri

  1. VEGAFERON Fort alımı sırasında karın ağrısı, nefes almada güçlük, şok, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorla veya bir sağlık kuruluşuyla acilen irtibat kurulmalıdır.
  2. VEGAFERON Fort kullanımına bağlı olarak yaygın görülen herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Doygunluk duyusu, dişlerde geçici renk değişikliği, epigastrik ağırlık hissi, bulantı, kabızlık yada ishal, kusma, abdominal ağrı, kurdeşen, ciltte döküntü, kızarma, kaşıntı, baş ağrısı ilacın yaygın olmayan yan etkileridir. İdrarda renk değişikliği seyrek; nefes darlığı, alerji, alerjiye bağlı deri döküntüleri ilacın çok seyrek görülebilecek yan etkileridir.

 

İlaç Etken Maddesi: Demir III Hidroksit Polimaltoz kompleksi, folik asit
İlaç Marka İsmi: VEGAFERON FORT film tablet
İlacın farmakoterapötik grubu ve ATC kodu:Antianemik- B03AD04
Ruhsat sahibi: FARMAKO ECZACILIK A.Ş.
Mahmutbey Mah. 2477. Sok. No:23 Bağcılar / İSTANBUL
Üretici firma: KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Karaağaç Mah. 11. Sok. No:5 Kapaklı / TEKİRDAĞ

VEGAFERON FORT Film Tablet prospektüsü (kullanma talimatı)

VEGAFERON FORT Film Tablet prospektüsü (kullanma talimatı)

VEGAFERON FORT kısa ürün bilgisi

VEGAFERON FORT kısa ürün bilgisi

VEGAFERON FORT film tabletin etki mekanizması
VEGAFERON FORT film tablette elementer demir (III değerlikli) 100 mg ve folik asit (350 mcg)  bulunur. Bu kombinasyon, bilhassa hamilelik döneminde ve laktasyon dönemindeki demir eksikliğinin profilaksisi ve tedavisi için geliştirilip kullanıma sunulmuştur; demir vücutta bütün hücrelerde bulunur ve hayati işlevlere sahiptir. İyonik demir enerji transferinde rol oynayan enzimlerin (sitokrom oksidaz, ksantin oksidaz, süksinik dehidrojenaz gibi) yapısında mevcuttur. Demir eksikliği durumunda bu hayati işlevlerin eksiklikleri ortaya çıkmaktadır. Gebelikte ve laktasyon boyunca demir uygulaması ile anne ve bebeğin artan demir gereksinimi karşılanmakta veya eksiklik oluşmuşsa tedavi edilmektedir. Folik asit (vitamin B9) vücutta tetrahidrofolat’a çevrilerek pürin ve pirimidin nükleotidleri ve bağlı olarak DNA sentezi de dahil olmak üzere çeşitli metabolik işlemlerde ve bazı amino asit çevrilmelerinde ve format oluşması ve kullanılmasında rol oynar.