IPRATOM Nedir ve Endikasyon Bilgisi :
Bronşların genişlemesinde rol oynayan Ipratropium Bromür Monohidrat isimli etken maddeyi içinde bulunduran IPRATOM 500 mcg/2 ml nebulizasyon için tek dozluk inhalasyon çözeltisi içeren flakon, nebulizatör cihazıyla solunarak kullanılmaktadır. IPRATOM, kronik bronşit, amfizem veya astım vb.tıkanmayla alakalı obstrüktif havayolu (solunum yolu) hastalıklarında görülen broşlardaki daralmayı azaltmak suretiyle akciğerlere hava giriş çıkışını rahatlatır.
IPRATOM nasıl kullanılır, kullanım Şekli
- IPRATOM ilacı hekiminiz nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gereklidir. Bu ilacı kullandığınız sürece hekimin direktiflerini gözardı etmeyiniz.
- IPRATOM inhilasyon çözeltisi, yutulmamalı ya da enjeksiyonla uygulanmamalıdır. IPRATOM, nebülizatör cihazı veya intermitan pozitif basınçlı solunum cihazıyla (ventilatör) kullanılır.Bu ilacı yutmayınız veya enjeksiyonla uygulatmayınız. Başucu duvarında oksijen sisteminin mevcut olduğu durumlarda çözeltinin en iyi uygulama biçimi dakikada 6 ya da 8 litrelik bir akış hızı ile verilmesidir.
- IPRATOM kullanıma hazır olarak üretilmiştir, seyreltilmesine gerek yoktur. Eğer seyreltilmesi gerekiyorsa 2 ml’lik tek doz flakonlar serum fizyolojik ile 4 ml’lik bir son hacme kadar seyreltilebilir.
- 12 yaş ve üzeri çocuklar ve yetişkinlerde normal dozlar : 250-500 mikrogramlık (yani, IPRATOM 250 mcg/2 ml bir flakon veya IPRATOM 500 mcg/2 ml bir flakon) şeklinde günde üç ya da dört defa uygulanır.
- Ani ortaya çıkan tıkanma ataklarının tedavisinde, IPRATOM 500 mcg/2 ml tek bir flakon; Bu doz hastanın soluk alıp vermesi düzelinceye kadar tekrarlanabilir. İlacın uygulanacağı zaman aralıkları hekiminiz tarafından belirlenecektir.
- IPRATOM‘un idame ya da akut tedavisinde hekimin söylediği dozdan daha fazla kullanmamaya özen gösterilmelidir.
- IPRATOM‘u soluduktan sonra hırıltıyla solumaya başlarsanız ya da paradoksal başka türlü bir solunum güçlüğü (paradoksal bronkospazm) ortaya çıkarsa acilen hekime bilgi verilmeli ve başka bir doz alınmamalıdır.
- 12 yaş ve üzerindeki çocuklarda 2 mg günlük dozun; 12 yaş altındakilere 1 mg günlük dozun üzerindeki dozlar yalnızca hekim takibiyle uygulanmalıdır.
IPRATOM Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :
- Sizde ilacın içindeki Ipratropiuma veya diğer bileşenlenlerine ya da Atropine ve benzerlerine karşı daha önce bir hassasiyet durumu yaşandıysa; IPRATOM size uygulanmadan önce bunu hekime mutlaka söylemelisiniz.
- Nebulizörü kullanımınız esnasında çözeltinin ve buğusunun gözlerinize kaçmamasına özen göstermelisiniz. Zira görmenizi etkileyebilir. Çözeltinin ve buğusunun gözlerinize kaçmaması için Zira görmenizi etkileyebilir. IPRATOM bir ağızlık parçası aracılığıyla uygulanmalıdır. Ağızlık parçası yoksa ve nebülizatörün maskesi kullanılacaksa; bu maskenin yüzünüze tam olarak oturması gerekmektedir. Eğer göz tansiyonunuz varsa gözlerinizi korumanız daha bir önem taşımaktadır.
- Eğer sizde yüksek göz içi basıncı var ise ya da kistik fibroz, prostat bezinizde büyüme, mesane kanalında tıkanıklık, idrar yapmada zorluk yaşıyorsanız veya hiç idrar yapamama gibi problemleriniz var ise; gebeyseniz veya gebelik şüpheniz var ise ya da çocuğunuzu emziriyor iseniz; IPRATOM‘la tedavi sürecine başlamadan önce hekimle rahatsızlıklarınız hakkında muhakkak görüşünüz.
IPRATOM ile etkileşen diğer ilaçlar:
- Ksantin türevleri (örneğin teofilin) ve beta-adrenerjikler (örneğin, salbutamol) bronş genişletici etkiyi arttırabilir.
- Dar açılı glokom öyküsü olan hastalarda ani glokom riski aerosol şeklinde ipratropium bromür ve beta-adrenerjik ilaçlar aynı anda kullanıldıklarında artabilir.
Eğer yukarıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız daha bir dikkatli olmanız ve bu ilaçları almakta olduğunuzu hekiminize iletiniz.
IPRATOM’un yan etkileri
- Ağızda kuruma, sindirim sistemi bozukluğu, boğaz ağrısı, öksürük, baş dönmesi ve ağrı IPRATOM‘un sık rastlanan yan etkileridir.
- Kurdeşen, çarpıntı, kalp ritminde düzensizlik, bulanık görme, göz bebeğinde genişleme, haleler görme, gözün konjonktiva tabakasında kızarıklık, kornea tabakasında ödem, göz tansiyonunda artış, döküntü, kaşıntı, boğaz ve ağızda şişme, inhalasyondan hemen sonra bronşlarda spazm, gırtlakta spazm, yutakta sıvı toplanması (ödem), boğaz kuruluğu, ağızda iltihap, kabızlık, ishal, idrar yapmama, mide bulantısı IPRATOM‘un çok nadir görülebilecek yan etkileridir. Eğer bunlardan birini kendinizde görürseniz tıbbı destek için acilen hekiminize haber veriniz.
IPRATOM’un saklanması :
IPRATOM 25 derecenin altında oda sıcaklığında saklanmalı ve direk gün ışığından korunmalıdır.
İlaç Marka İsmi : IPRATOM 500 mcg / 2 ml nebulizasyon için tek dozluk inhalasyon çözeltisi içeren flakon
İlaç Etken maddesi: Ipratropium Bromur Monohidrat
IPRATOM içindeki yardımcı maddeler: Sodyum klorür, Hidroklorik asit ve saf su.
İlacın diğer formu: IPRATOM 250 mcg / 2 ml nebulizasyon için tek dozluk inhalasyon çözeltisi içeren flakon
Ruhsat sahibi: Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti
Büyükdere cad. No:53 Hürmet Keçeli İş Merkezi Kat : 6 Mecidiyeköy / İstanbul
Tel (212) 347 75 12 / 13
Faks(212) 272 07 17
Üretici Firma : Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi
Karaağaç Mah. Fatih Bulvarı. No 38 Kapaklı/Çerkezköy
IPRATOM 500 mcg-2 ml nebulizasyon için inhilasyon kullanma talimatı
IPRATOM 500 mcg-2 ml nebulizasyon için inhilasyon kullanma talimatı
IPRATOM 500 mcg-2 ml nebulizasyon için inhilasyon kısa ürün bilgisi
IPRATOM 500 mcg-2 ml nebulizasyon için inhilasyon kısa ürün bilgisi