Kripto paralar son yıllarda gündemimize girmiş kavramlardan birisidir. Sanal para olarak da anılan kripto paralar internet üzerinde bir proje olarak doğmuş, farklı amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen dijital para türleridir. Çoğu kripto paranın arkasında White paper denilen bir nevi bir proje dosyası bulunur. Bu dosyada kaç adet üretileceğinden, hedefinin ne olduğuna kadar birçok konuda bilgi sunarlar. Hedeflerine yaklaştıkça ve sağlam bir proje ile ortaya çıktıkça da değerlenmeye başlarlar. Blok zinciri teknolojisinin ürünleri olarak karşımıza çıkarlar.

Bitcoin başta olmak üzere tüm coinlere genel olarak kripto para adı verilir. Dijital dünyanın varlıkları olarak karşımıza çıkarlar. Fiziksel bir karşılığı olmayan sadece arkalarında bir ekip ve proje olan para türleridir. Merkezleri yoktur. Kripto paralarda yapılan işlemlerin kayıtları blok zinciri üstünde dağınık halde tutulur. Bu sayede bu verilerin değiştirilmesi mümkün değildir. Kripto paralar farklı amaçlarla kullanılabilirler. Gerek yatırım amacı ile gerekse de ticaret amacı ile kullanımları vardır (Ülkemizde kripto paralar ile ticaret yapmak yasaklanmıştır). Bunun yanında tüm veriler dağıtık olarak saklandığı ve işlemleri yapan kişiler belli olmadığı için bazı yasa dışı işlemlerde de para birimi olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar borsalarda işlem yapmak için kimlik bilgilerimizi vermek zorunda olsak da Trust wallet gibi cüzdanlar sayesinde vay merkeziyetsiz borsalar sayesinde tamamen anonim olarak da işlem yapmak mümkündür.

Kripto paraların gerçek paralardan en büyük farkı belli bir adetle üretiminin sınırlı olmasıdır. Bu sınırlı adet onların değerlerini artıran en önemli noktalardandır. Özellikle çok az adette üretilecek olan ve arkasında sağlam bir proje olan kripto paralar değer kazanmaktadırlar. Bu değer kazanmaları da yatırım yapan kişilere de para kazandırmaktadır. Bu nedenle kripto paralar yatırım amacı ile de sıklıkla tercih edilmektedirler.