Sürekli yorgun olmak bir çok insanın yakındığı durumlardan biridir. Sadece uyku eksikliği yorgun olmamızın yegane sebebi değildir; yaptığınız ya da yapmadığınız en ufak şeyler bile enerjinizi mental ve fiziksel olarak götürebilir, sizi yorgun düşürebilir. İşte burada uzmanlar yorgunluğa sebep olan yaygın kötü alışkanlıkların üzerinde duruyorlar. Buna ek olarak şunu bilmelisiniz ki basit ipuçları, tekrardan enerjik hissetmenizi sağlayabilir, sizi yine eskisi gibi canlı kılabilir! Hadi gelin beraber bu 15 maddeyi inceleyim:

1) Yorgun Hissettiğinizde, Yapmayı bıraktığınız Egzersiz!

egzersiz yorgunluk
Enerjinizi korumak için yapmadığınız egzersizler size karşı işler. Georgia Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre, haftada 3 gün en az 20 dakika boyunca egzersiz yapan kişiler 6 haftadan sonra diğerlerine nazaran daha enerjik hissediyorlar ve az yoruluyorlar.

2) Yeterli Su İçmiyorsunuz!

YORGUNLUK SU İÇMEK

 

Çok az susuz kalmak dahi enerjinizi alabilmektedir. Diyetisyen Amy Goodson dehidrasyonun kan miktarında azalmaya sebep olduğunu ve böylece kanın katılaştığını söylüyor. Bu da kalbinizin kan pompalamasındaki verimliliği azaltan bir şey.

3) Yeterince Demir İçeren Besinler Tüketmiyorsunuz!

demir içeren besinler yorgunlukDemir eksikliği sizi yorgun, enerjisiz, zayıf hissettirebilir. Çünkü, demir eksikliği kaslarda ve hücrelerde az oksijen dolaşımına sebep olur. Demir eksikliği bir sağlık sorunundan dolayı da meydana gelebilir, eğer demir eksikliğiniz varsa doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.

4) Bir Mükemmelliyetçisiniz!

mükemmelliyetçilik ve yorgunluk

 

Sürekli mükemmel olmaya çalışmak daha fazla çalışmanızı daha az uyumanızı beraberinde getirir, bu da sürekli yorgunluğa sebep olabilmektedir. Rasyonel olmayan hedefleri başarı kıstası olarak önünüze koymak ve bu hedeflere ulaşmaya çalışmak çok büyük bir ihtimalle başarısızlıkla sonuçlanacaktır; zamanınız ve emeğiniz boşa gittiğinde bu tatminsizlik ve yorgunluk olarak size yansır. Kabul edelim! Kimse mükemmel değildir. Mükemmel olmaya çalışmak yerine, adım adım hedeflerimizi rasyonel bir şekilde belirlemeye çalışalım.

5) Pireyi Deve Yapmakta Üstünüze Yok!

pireyi deve yapmak

Her konuda olabilecek en kötü şeyleri düşünüyorsanız bu sizi yorgunluğa itebilir. Eğer patronunuz odasına çağırdığında kovulacağınızı, sunumunuzun çok kötü geçeceğini, bisiklet sürerken kaza geçireceğinizi vs. gibi her daim kötü senaryolar üretiyorsanız, sahip olduğunuz endişe psikolojik olarak sizin enerjinizi emecektir. Bu tür düşünceleri kurduğunuzu fark ettiğinizde, derin bir nefes alın ve kendinize ne kadar kötü olabilir ki gerçekten sorusunu sormaktan çekinmeyin.

6) Kahvaltıyı Atlıyorsunuz!

kahvaltı yorgunluk

 

Yediğimiz yiyecekler bize enerji olarak geri döner. Akşam yemeğinde alınan enerji biz uyurken tüketilmeye devam edilir. Bu sebeple, uyandığımızda vücudumuzun enerjiye ihtiyacı olur, kahvaltıyla bu enerjiyi karşılayamazsanız gün içinde yorgunluk çekebilirsiniz.

7) Sürekli Aburcubur Yiyorsunuz!

abur cubur yorgunluk

Fazla şeker içeren aburcubur yiyecekler yiyerek kan şekerinizin ani artışı, aynı zamanda ani düşüşe sebep olur ve bu sizin yorgun hissetmenize neden olur. Abur cubur yemeyerek ya da azaltarak yorgunlukla baş etmede bir adım atabilirsiniz!

8) Hayır Diyemiyorsunuz!

evet demek

İnsanların bir çok isteğine karşı hayır diyemiyorsanız bu bir noktadan sonra bunaltıcı ve yıpratıcı hale gelebilir. Haliyle enerjiniz kaybolur ve kendinizi yorgun hissetmeye başlarsınız. Eğer buna son vermek istiyorsanız, hayır deyebilmeyi öğrenmeli ve birazcık da kendinizi düşünmelisiniz.

9) Dağınık Bir Ofisiniz Var!

dağınık ofis resmi

Dağınık bir çalışma alanı yoğunlaşmanızı ve beyninizin bilgiyi verimli bir şekilde işlemesini engelleyerek sizi mental olarak yorgun düşürür. Çalışma alanınızı düzenleyin ve sadece yoğunlaşmanız gereken şeye yoğunlaşarak dikkatinizin dağılmasını önleyin, böylelikle enerjinizi daha verimli kullanmış olacaksınız.

10) Tatilde Bile Çalışıyorsunuz!

tatilde çalışmak

Rahatlamanız gereken zamanlarda rahatlamıyor, molalarda bile iş maillerine bakıyorsanız, iş başına döndüğünüzde kendinizi normalden daha yorgun hissedersiniz. Aralarda ve tatillerde zihninizi olabildiğince rahatlatmaya, dinlenmeye çalışın.

11) Yatmadan Önce Alkol Tüketiyorsunuz!

uyumadan önce alkol almak

İlk bakışta, yatmadan önce bir kaç kadeh şarap içmek rahatlatıcı gibi gelebilir, ama ertesi günü kalktığınızda bu sizi yorgun düşürebilmektedir. Yatmadan 3-4 saat önce alkol alımı doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

12) Yatak Zamanı Bilgisayar ya da Akıllı Telefonunuzla Meşgul Oluyorsunuz!

yatak zamanı bilgisayar

Telefonunuzun, bilgisayarın ya da tabletinizin parlayan ekran ışığı  melatonin- uyuma ve uyanma rutinlerini düzenleyen hormon- maddesini bastırarak, vücudunuzun doğal uyku ritmini bozabilir, özellikle yatmadan önce yatak üzerinde saatlerce bilgisayar ya da telefonla uğraşmak sizi sonunda yorgun hissettirecek ve uyku düzeniniz bozulacaktır.

13) Fazla Kafein Tüketiyorsunuz!

fazla kafein tüketmek

Kafeinin bir çok yararı olabilir. Daha önce kafeinin yararlarına – özellikle hafıza- değinmiştik. Sabah kahvaltısından sonra bir bardak kahve çok büyütülecek bir şey değil, ancak aşırı kafein tüketimi uyku düzeninizi bozacaktır. Bir çok araştırma, yatak zamanından 6 saat önceye kadar kafein tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.

14) Hafta sonları Çok Geç Yatıyorsunuz!

geç yatmak

Cuma ve Cumartesi geç yatıp geç kalkmak, Pazar günü de geç yatmanıza ve Pazartesi günü uykunuzu tam alamamanıza sebep olur bu da gün boyu yorgun düşmenize neden olabilmektedir.

15) Sigaraya Bağımlısınız!

sigara bağımlılığı

Sigara bağımlılığı da enerjinizi emen, sizi sürekli yorgun düşürebilen bir kötü alışkanlıktır. Sigarayı bırakarak hem yorgunluk durumunuzu düzeltebilir hem de kanser olma riskini azaltabilirsiniz.

 

Kaynak link