Kimyasal bir amino şekeri olarak ifade edilen glukozamin eklem bölgelerindeki kıkırdak gelişimi ve bakımı açısından büyük öneme sahiptir. Vücutta doğal şekilde ortaya çıkan bir bileşik olan glukozamin türlü moleküller için yapı taşı görevine sahiptir. Özellikle kabuklu deniz canlılarının kabuk kısımlarında, mantarlarda ve hayvanların kemiklerinde yer alır. Ek gıda şeklinde alınan glukozamin takviyeleri bunlardan elde edilir. Bu maddenin sülfat şeklinin gıdalar yolu ile alınması pek mümkün değildir.

 

Günlük yaşamda kullanılan farklı glukozamin çeşitleri vardır. Bunlar arasında yer alan glukozamin hidroklorür ve glukozamin sülfat Osteoartrit için yaygın olarak kullanılır. Bu bileşik eklem ağrısı, diyabet, kalp hastalığı, depresyon, kolesterol, MS hastalığı, Romatoid artrit, inme ve felç gibi durumlara karşı fayda sağlar.

 

Glukozamin Faydaları Nelerdir?

Hastalıkların tedavisinde önemli etkiye sahip olan glukozamin yaşlanma karşıtı ve güçlü bir anti inflamatuar olmasıyla bilinir. Yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan lekelenmeleri azaltırken kırışıklık görünümünü de en aza indirir. İltihaplanma karşıtı olması sayesinde özellikle eklem iltihabı için ciddi katkılar sağlar.

 

Yaşın ilerlemesine bağlı ortaya çıkan eklem ve kemik ağrılarının giderilmesine yardımcı olan glukozamin sağlıklı insanlarda da bağırsak ve sindirim sağlığının iyileştirilmesine destek olur. Bunun yanı sıra kıkırdak ve benzeri dokuların oluşmasında etkisi bulunan yağların ve proteinin sentezinde de glukozamin işe yarar.

 

Glukozamin Nasıl Kullanılır?

Otoimmün reaksiyonları düzenlemeye yardım eden glukozamin takviye edici gıda şeklinde kullanılacağında kapsül şeklinde alınabilir ve günde iki kere tüketilebilir. Kullanım için 18 yaşın üzerinde olma şartı vardır. Kuru ve serin yerde saklanması gereken bu kapsüller ilaç değildir. Bu nedenle doğrudan hastalıkların tedavisi için kullanılmaz. Aynı zamanda bu takviyelerin kullanımı için maksimum süre genellikle üç ay olarak belirlenmiştir. Bunun üzerindeki kullanımlarda doktor öneri olmalıdır.